Eroin Bağımlılığı

Eroin Bağımlılığı


İnsanlar neden eroin kullanıyor?

İnsanlar ruhsal, bedensel ve toplumsal sorunlarını çözemedikleri ve mutsuz oldukları zaman uyuşturucu maddelere sığınırlar.

Bilhassa ruhsal ve bedensel gelişmenin başlangıcı olan ilk ergenlik ve gençlik dönemlerinde maddi ve manevi eksikliklerini gidermek için uyuşturucuda teselli aramaktadırlar.

Maddi olarak yoksul ya da kontrolsüz para harcayan, aile ve çevresinden ilgi, alaka, sevgi görmeyen kendini dışlanmış hisseden gençler bağımlı olmaya adaydır. Sosyal hayatta tutunamayan kişiler, kendilerini ispatlamak için maddeye başlarlar. Bazen de merak ve kötü arkadaşlar bağımlılığa sebep olurlar.

Eroin kullanıldığında beyinde endorfin ve dopamin denilen mutluluk hormonları salgılanır.Buda kişinin kendisini kısa bir süre iyi hissetmesini sağlar. Ağrıları kesilir. Hayal ve halüsinasyon görür. Afrodizyak ve fizik güç verici etkileri vardır.

Peki bundan sonra ne olur?

Uyuşturucu madde kullanan kişilerde maddeye bağımlılık oluşur, kısa bir süre sonra beyin maddeye adapte olur ve artık madde olmadan normal çalışamaz hale gelir.

Sosyal bir varlık olan insanın çevresi ile uyum içinde olması, akıl ve zihin sağlığı ile mümkündür. Bu sebeple akıl ve zihin sağlığının en büyük düşmanı olan uyuşturucular, insanın hayata uyum yeteneğini bozar, aileden, çevresinden ve toplumdan uzaklaştırarak, yalnızlığa ve bunalıma iter. Artık madde bağımlısı için aile, iş hayatı kavramları yok olmuştur. Gasp, hırsızlık, intihar ve cinayetle hayatları sona erer. Bireysel ve toplumsal sorumluluklarını yerine getiremez. Uyuşturucu bağımlılığı beraberinde aids, frengi, verem, kanser gibi ölümcül hastalıkları getirir.

Eroin bağımlılığı tedavisi nasıl yapılıyor?

Tedavi iki aşamada yapılıyor.

1) DETOKSİFİKASYON evresi ;

Bu evrede, dünyada ve ülkemizde yaygın olarak, yoksunluk sendromu ile mücadele edilir.

Ancak kişide madde kullanma isteğini oluşturan asıl neden kimyasal ve fiziksel bağımlılıktır. Dolayısıyla yoksunluk sendromunun tedavisi ile hasta bağımlılıktan kurtulamaz. Yalnızca eroin krizi önlenmiş olur.


Öncelikle kimyasal bağımlılık tedavi edilmelidir. Lipofilik dokularda birikmiş metobolitler yavaş yavaş kana karışarak bağımlılık semptomlarını oluştururlar. Vücuttan tamamen atılmaları sağlanmalıdır.

Daha sonra ise fiziksel bağımlılık tedavi edilmelidir. Bedende hafızalanmış maddeye ait bilgiler yok edilmelidir.


Böylece madde ve informatif düzeyde tam bir arındırma sağlanmalıdır. Yapılan bu detoks işleminin sonucu yüksek duyarlılıkta laboratuvar teknikleri ile kontrol edilebilir.


2) REHABİLİTASYON evresi;

İdeal bir tedavi 10 ay olmalıdır.Uzun zaman madde kullanan kişinin yaşamında madde bıraktıktan sonra büyük bir boşluk doğar. Madde kullanılan yer, kişiler ve ortamdan uzaklaşamama, işsizlik, stresle başa çıkamama, madde kullanımına bağlı kişilik bozuklukları nedeniyle nüksler oluşabilir.


Hastanın madde kullanmadığı bu dönemde normal hayata adaptasyonunu sağlanmalı ve üretken hale getirilmelidir. Hasta bir işle uğraşmalıdır. Mesleği yoksa eğitim alması sağlanmalıdır.

Hastanın sosyal, ailevi, ekonomik ve yasal sorunları çözülmelidir.